Batoniki dla czekoladoholika! 馃構

Jestem uzale偶niona...nie b臋d臋 tego ukrywa膰 i przyznaj臋 si臋 do winy ju偶 na samym pocz膮tku.
To zacz臋艂o si臋 jaki艣 czas temu, nagle i niespodziewanie, raz spr贸bowa艂am i od razu si臋 wci膮gn臋艂am. A teraz? A teraz nie wyobra偶am sobie 偶ycia bez.............

CZEKOLADY! 馃崼馃崼馃崼馃崼
 Najlepiej gorzk膮 z t膮 wyj膮tkow膮 goryczk膮, tward膮, 艂ami膮c膮 si臋 z tym charakterystycznym odg艂osem....(ju偶 艣lini臋 si臋 do ekranu pisz膮c ten post). 
A jaka jest wasza ulubiona? Te偶 kochanie gorzk膮 tak jak ja? Czy mo偶e wolicie mleczn膮,
 z nadzieniem albo bia艂膮? I z czym 艂膮czycie j膮 najch臋tniej?

Uwa偶am, 偶e wiem naprawd臋 du偶o o czekoladzie, poniewa偶 kiedy w szkole zadali nam na informatyce utworzenie w艂asnej strony internetowej o dowolnym temacie, ja wybra艂am czekolad臋 (mo偶ecie si臋 艣mia膰, ale jak ju偶 m贸wi艂am jestem uzale偶niona 
馃槀). Postanowi艂am bardzo przy艂o偶y膰 si臋 do tej pracy i zadba艂am nie tylko o estetyk臋, ale r贸wnie偶 o ciekawe informacji. Zdecydowanie op艂aci艂o mi si臋 to, poniewa偶 moja praca zosta艂a uznana za najlepsz膮 w klasie! Dlatego chc臋 podzieli膰 si臋 z wami kilkoma pikantnymi ciekawostkami
o czekoladzie:
 

♛ Czy wiecie, 偶e w艂a艣ciwo艣ci ziaren kakaowca odkryli Olmekowie ponad 3ty艣. lat temu! W tamtym czasie uwa偶ano, 偶e ziarna kakaowca zosta艂y zes艂ane przez boga Quetzalcoatla (nadal nie potrafi臋 tego wym贸wi膰) dlatego nap贸j, kt贸ry wytwarzano z kakao nazwany by艂 napojem bog贸w i uwa偶any za najwi臋kszy afrodyzjak.

Nie ma czego艣 takiego jak ''bia艂a czekolada", poniewa偶 aby nada膰 czemu艣 tytu艂 "czekolady" w sk艂adzie MUSI znajdowa膰 si臋 miazga kakaowa, a to co widzimy si臋 na pu艂kach sklepowych z napisem "bia艂a czekolada" nie posiada jej w sk艂adzie.


♛ Zapach czekolady dzia艂a na nas relaksuj膮co, poniewa偶 pozytywnie wp艂ywa na nasz uk艂ad nerwowy i powoduje u nas poczucie szcz臋艣cia :) 

♛ A na koniec najszcz臋艣liwszy cz艂owiek na 艣wiecie....czy wiecie, ze pierwotny tw贸rca ciasteczek z kawa艂kami czekolady (tzw. piegusk贸w) sprzeda艂 ten pomys艂 firnie Nestle za do偶ywotni zapas CZEKOLADY!?

Dobra koniec tego pisania, czas przej艣膰 do punktu kulminacyjnego czyli listy sk艂adnik贸w. 






Sk艂adniki: 

Czekoladowa warstwa: 
★ 1 szklanka m膮ki kokosowej
★ 1 szklanka wega艅skiej od偶ywki bia艂kowej lub m膮ki owsianej
 ★2 艂y偶ki kakao
★1/2 szklanki mas艂a orzechowego
★1/2 szklanki syropu klonowego/ z agawy*
★3/4 szklanki mleka ro艣linnego

Karmelowa warstwa: 
★2/3 szklanki mas艂a orzechowego
★1 艂y偶eczka kakao
★1/2 szklanki oleju kokosowego
★3 du偶e daktyle
★1/3 szklanki syropu klonowego/ z agawy

Polewa: 
★tabliczka gorzkiej czekolady
★1 艂y偶ka oleju kokosowego


*wa偶ne jest, aby s艂odzid艂o by艂o p艂ynne 


Wykonanie:


1. W du偶ej misce mieszamy m膮k臋 kokosow膮, od偶ywk臋 lub m膮k臋 owsian膮 oraz kakao. Nast臋pnie dodajemy pozosta艂e mokre sk艂adniki, czyli mas艂o orzechowe, syrop klonowy, mleko i ponownie mieszamy. Najlepiej wyrabia膰 ciasto lekko zwil偶on膮 r臋k膮.


2. Gotow膮 mas臋 przek艂adamy do wy艂o偶onej papierem formy , r贸wnomiernie rozprowadzamy i wstawiamy do lod贸wki.


3. Zabieramy si臋 za nasz karmel. W k膮pieli wodnej roztapiamy olej kokosowy, mas艂o orzechowe i syrop klonowy. 


4. Daktyle siekamy na bardzo drobne kawa艂eczki i wrzucamy do karmelu razem z 艂y偶k膮 kakao i mieszamy. 


5. Gdy warstwa karmelowa niebo ostygnie przelewamy na warstw臋 czekoladow膮 i wstawiamy na kilka godzin do zamra偶arki.


6. Gdy masa dok艂adnie st臋偶ej膮 kroimy j膮 na prostok膮tne batony.


7. Roztapiamy czekolad臋 z 艂y偶k膮 oleju kokosowego i obtaczamy w niej ka偶dy baton. 


8. Wystarczy teraz tylko wstawi膰 nasze batoniki na 2-3h do zamra偶arki i gotowe! 


Z tego przepisu wysz艂o mi oko艂o 14 baton贸w, ale i tak znikaj膮 w ekspresowym tempie. Idealnie nadaj膮 si臋 do porannej kawy, na drugie 艣niadanie lub jako przek膮sk膮!
 S膮 bardzo syte wi臋c potrafi膮 zaspokoi膰 g艂贸d na d艂ugi czas. Mam nadziej臋, 偶e wypr贸bujecie ten przepis i dacie zna膰 czy smakowa艂o w komentarzu 馃挏
呕ycz臋 wam udanego dnia (lub wieczoru) i trzymajcie si臋 cieplutko ☺️








r



Komentarze

  1. Wygl膮daj膮 bosko i te偶 tak pewnie smakuj膮 :) Je艣li tylko znajd膮 si臋 w mojej kuchni tego typu sk艂adniki na pewno wypr贸buj臋 ;)
    Bardzo podoba mi si臋 Tw贸j blog, zaraz przegl膮dn臋 reszt臋 przepis贸w.
    Sama dopiero startuj臋 z blogiem: https://zycieweganki.blogspot.com/ , planuj臋 ju偶 wkr贸tce wstawi膰 pierwsze przepisy, je艣li b臋dziesz mie膰 ochot臋, wpadnij prosz臋 :) Ka偶de wej艣cie si臋 dla mnie liczy, pozdrawiam!

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. Dzi臋kuj臋 bardzo! jak tylko wypr贸bujesz przepis koniecznie daj zna膰! :D Z ch臋ci膮 odwoedz臋 twojego bloga :)

      Usu艅

Prze艣lij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Dyniowo-kokosowe batoniki w czekoladzie! 馃崼馃崼馃崼

Marchewkowe kulki pe艂ne mocy!

Torcik z ob艂臋dnym musem orzechowym! 馃巶