Batoniki dla czekoladoholika! 馃構
Jestem uzale偶niona...nie b臋d臋 tego ukrywa膰 i przyznaj臋 si臋 do winy ju偶 na samym pocz膮tku.
To zacz臋艂o si臋 jaki艣 czas temu, nagle i niespodziewanie, raz spr贸bowa艂am i od razu si臋 wci膮gn臋艂am. A teraz? A teraz nie wyobra偶am sobie 偶ycia bez.............
CZEKOLADY! 馃崼馃崼馃崼馃崼
Najlepiej gorzk膮 z t膮 wyj膮tkow膮 goryczk膮, tward膮, 艂ami膮c膮 si臋 z tym charakterystycznym odg艂osem....(ju偶 艣lini臋 si臋 do ekranu pisz膮c ten post).
A jaka jest wasza ulubiona? Te偶 kochanie gorzk膮 tak jak ja? Czy mo偶e wolicie mleczn膮,
z nadzieniem albo bia艂膮? I z czym 艂膮czycie j膮 najch臋tniej?
Uwa偶am, 偶e wiem naprawd臋 du偶o o czekoladzie, poniewa偶 kiedy w szkole zadali nam na informatyce utworzenie w艂asnej strony internetowej o dowolnym temacie, ja wybra艂am czekolad臋 (mo偶ecie si臋 艣mia膰, ale jak ju偶 m贸wi艂am jestem uzale偶niona 馃槀). Postanowi艂am bardzo przy艂o偶y膰 si臋 do tej pracy i zadba艂am nie tylko o estetyk臋, ale r贸wnie偶 o ciekawe informacji. Zdecydowanie op艂aci艂o mi si臋 to, poniewa偶 moja praca zosta艂a uznana za najlepsz膮 w klasie! Dlatego chc臋 podzieli膰 si臋 z wami kilkoma pikantnymi ciekawostkami
o czekoladzie:
♛ Czy wiecie, 偶e w艂a艣ciwo艣ci ziaren kakaowca odkryli Olmekowie ponad 3ty艣. lat temu! W tamtym czasie uwa偶ano, 偶e ziarna kakaowca zosta艂y zes艂ane przez boga Quetzalcoatla (nadal nie potrafi臋 tego wym贸wi膰) dlatego nap贸j, kt贸ry wytwarzano z kakao nazwany by艂 napojem bog贸w i uwa偶any za najwi臋kszy afrodyzjak.
♛ Nie ma czego艣 takiego jak ''bia艂a czekolada", poniewa偶 aby nada膰 czemu艣 tytu艂 "czekolady" w sk艂adzie MUSI znajdowa膰 si臋 miazga kakaowa, a to co widzimy si臋 na pu艂kach sklepowych z napisem "bia艂a czekolada" nie posiada jej w sk艂adzie.
♛ Zapach czekolady dzia艂a na nas relaksuj膮co, poniewa偶 pozytywnie wp艂ywa na nasz uk艂ad nerwowy i powoduje u nas poczucie szcz臋艣cia :)
♛ A na koniec najszcz臋艣liwszy cz艂owiek na 艣wiecie....czy wiecie, ze pierwotny tw贸rca ciasteczek z kawa艂kami czekolady (tzw. piegusk贸w) sprzeda艂 ten pomys艂 firnie Nestle za do偶ywotni zapas CZEKOLADY!?
Dobra koniec tego pisania, czas przej艣膰 do punktu kulminacyjnego czyli listy sk艂adnik贸w.
To zacz臋艂o si臋 jaki艣 czas temu, nagle i niespodziewanie, raz spr贸bowa艂am i od razu si臋 wci膮gn臋艂am. A teraz? A teraz nie wyobra偶am sobie 偶ycia bez.............
CZEKOLADY! 馃崼馃崼馃崼馃崼
Najlepiej gorzk膮 z t膮 wyj膮tkow膮 goryczk膮, tward膮, 艂ami膮c膮 si臋 z tym charakterystycznym odg艂osem....(ju偶 艣lini臋 si臋 do ekranu pisz膮c ten post).
A jaka jest wasza ulubiona? Te偶 kochanie gorzk膮 tak jak ja? Czy mo偶e wolicie mleczn膮,
z nadzieniem albo bia艂膮? I z czym 艂膮czycie j膮 najch臋tniej?
Uwa偶am, 偶e wiem naprawd臋 du偶o o czekoladzie, poniewa偶 kiedy w szkole zadali nam na informatyce utworzenie w艂asnej strony internetowej o dowolnym temacie, ja wybra艂am czekolad臋 (mo偶ecie si臋 艣mia膰, ale jak ju偶 m贸wi艂am jestem uzale偶niona 馃槀). Postanowi艂am bardzo przy艂o偶y膰 si臋 do tej pracy i zadba艂am nie tylko o estetyk臋, ale r贸wnie偶 o ciekawe informacji. Zdecydowanie op艂aci艂o mi si臋 to, poniewa偶 moja praca zosta艂a uznana za najlepsz膮 w klasie! Dlatego chc臋 podzieli膰 si臋 z wami kilkoma pikantnymi ciekawostkami
o czekoladzie:
♛ Czy wiecie, 偶e w艂a艣ciwo艣ci ziaren kakaowca odkryli Olmekowie ponad 3ty艣. lat temu! W tamtym czasie uwa偶ano, 偶e ziarna kakaowca zosta艂y zes艂ane przez boga Quetzalcoatla (nadal nie potrafi臋 tego wym贸wi膰) dlatego nap贸j, kt贸ry wytwarzano z kakao nazwany by艂 napojem bog贸w i uwa偶any za najwi臋kszy afrodyzjak.
♛ Nie ma czego艣 takiego jak ''bia艂a czekolada", poniewa偶 aby nada膰 czemu艣 tytu艂 "czekolady" w sk艂adzie MUSI znajdowa膰 si臋 miazga kakaowa, a to co widzimy si臋 na pu艂kach sklepowych z napisem "bia艂a czekolada" nie posiada jej w sk艂adzie.
♛ Zapach czekolady dzia艂a na nas relaksuj膮co, poniewa偶 pozytywnie wp艂ywa na nasz uk艂ad nerwowy i powoduje u nas poczucie szcz臋艣cia :)
♛ A na koniec najszcz臋艣liwszy cz艂owiek na 艣wiecie....czy wiecie, ze pierwotny tw贸rca ciasteczek z kawa艂kami czekolady (tzw. piegusk贸w) sprzeda艂 ten pomys艂 firnie Nestle za do偶ywotni zapas CZEKOLADY!?
Dobra koniec tego pisania, czas przej艣膰 do punktu kulminacyjnego czyli listy sk艂adnik贸w.
Sk艂adniki:
Czekoladowa warstwa:
★ 1 szklanka m膮ki kokosowej
★ 1 szklanka wega艅skiej od偶ywki bia艂kowej lub m膮ki owsianej
★ 1 szklanka wega艅skiej od偶ywki bia艂kowej lub m膮ki owsianej
★2 艂y偶ki kakao
★1/2 szklanki mas艂a orzechowego
★1/2 szklanki syropu klonowego/ z agawy*
★3/4 szklanki mleka ro艣linnego
Karmelowa warstwa:
★2/3 szklanki mas艂a orzechowego
★1 艂y偶eczka kakao
★2/3 szklanki mas艂a orzechowego
★1 艂y偶eczka kakao
★1/2 szklanki oleju kokosowego
★3 du偶e daktyle
★1/3 szklanki syropu klonowego/ z agawy
Polewa:
★tabliczka gorzkiej czekolady
★1 艂y偶ka oleju kokosowego
*wa偶ne jest, aby s艂odzid艂o by艂o p艂ynne
Wykonanie:
1. W du偶ej misce mieszamy m膮k臋 kokosow膮, od偶ywk臋 lub m膮k臋 owsian膮 oraz kakao. Nast臋pnie dodajemy pozosta艂e mokre sk艂adniki, czyli mas艂o orzechowe, syrop klonowy, mleko i ponownie mieszamy. Najlepiej wyrabia膰 ciasto lekko zwil偶on膮 r臋k膮.
2. Gotow膮 mas臋 przek艂adamy do wy艂o偶onej papierem formy , r贸wnomiernie rozprowadzamy i wstawiamy do lod贸wki.
3. Zabieramy si臋 za nasz karmel. W k膮pieli wodnej roztapiamy olej kokosowy, mas艂o orzechowe i syrop klonowy.
4. Daktyle siekamy na bardzo drobne kawa艂eczki i wrzucamy do karmelu razem z 艂y偶k膮 kakao i mieszamy.
5. Gdy warstwa karmelowa niebo ostygnie przelewamy na warstw臋 czekoladow膮 i wstawiamy na kilka godzin do zamra偶arki.
6. Gdy masa dok艂adnie st臋偶ej膮 kroimy j膮 na prostok膮tne batony.
7. Roztapiamy czekolad臋 z 艂y偶k膮 oleju kokosowego i obtaczamy w niej ka偶dy baton.
8. Wystarczy teraz tylko wstawi膰 nasze batoniki na 2-3h do zamra偶arki i gotowe! ♥
Z tego przepisu wysz艂o mi oko艂o 14 baton贸w, ale i tak znikaj膮 w ekspresowym tempie. Idealnie nadaj膮 si臋 do porannej kawy, na drugie 艣niadanie lub jako przek膮sk膮!
S膮 bardzo syte wi臋c potrafi膮 zaspokoi膰 g艂贸d na d艂ugi czas. Mam nadziej臋, 偶e wypr贸bujecie ten przepis i dacie zna膰 czy smakowa艂o w komentarzu 馃挏
呕ycz臋 wam udanego dnia (lub wieczoru) i trzymajcie si臋 cieplutko ☺️
*wa偶ne jest, aby s艂odzid艂o by艂o p艂ynne
Wykonanie:
1. W du偶ej misce mieszamy m膮k臋 kokosow膮, od偶ywk臋 lub m膮k臋 owsian膮 oraz kakao. Nast臋pnie dodajemy pozosta艂e mokre sk艂adniki, czyli mas艂o orzechowe, syrop klonowy, mleko i ponownie mieszamy. Najlepiej wyrabia膰 ciasto lekko zwil偶on膮 r臋k膮.
2. Gotow膮 mas臋 przek艂adamy do wy艂o偶onej papierem formy , r贸wnomiernie rozprowadzamy i wstawiamy do lod贸wki.
3. Zabieramy si臋 za nasz karmel. W k膮pieli wodnej roztapiamy olej kokosowy, mas艂o orzechowe i syrop klonowy.
4. Daktyle siekamy na bardzo drobne kawa艂eczki i wrzucamy do karmelu razem z 艂y偶k膮 kakao i mieszamy.
5. Gdy warstwa karmelowa niebo ostygnie przelewamy na warstw臋 czekoladow膮 i wstawiamy na kilka godzin do zamra偶arki.
6. Gdy masa dok艂adnie st臋偶ej膮 kroimy j膮 na prostok膮tne batony.
7. Roztapiamy czekolad臋 z 艂y偶k膮 oleju kokosowego i obtaczamy w niej ka偶dy baton.
8. Wystarczy teraz tylko wstawi膰 nasze batoniki na 2-3h do zamra偶arki i gotowe! ♥
Z tego przepisu wysz艂o mi oko艂o 14 baton贸w, ale i tak znikaj膮 w ekspresowym tempie. Idealnie nadaj膮 si臋 do porannej kawy, na drugie 艣niadanie lub jako przek膮sk膮!
S膮 bardzo syte wi臋c potrafi膮 zaspokoi膰 g艂贸d na d艂ugi czas. Mam nadziej臋, 偶e wypr贸bujecie ten przepis i dacie zna膰 czy smakowa艂o w komentarzu 馃挏
呕ycz臋 wam udanego dnia (lub wieczoru) i trzymajcie si臋 cieplutko ☺️
Wygl膮daj膮 bosko i te偶 tak pewnie smakuj膮 :) Je艣li tylko znajd膮 si臋 w mojej kuchni tego typu sk艂adniki na pewno wypr贸buj臋 ;)
OdpowiedzUsu艅Bardzo podoba mi si臋 Tw贸j blog, zaraz przegl膮dn臋 reszt臋 przepis贸w.
Sama dopiero startuj臋 z blogiem: https://zycieweganki.blogspot.com/ , planuj臋 ju偶 wkr贸tce wstawi膰 pierwsze przepisy, je艣li b臋dziesz mie膰 ochot臋, wpadnij prosz臋 :) Ka偶de wej艣cie si臋 dla mnie liczy, pozdrawiam!
Dzi臋kuj臋 bardzo! jak tylko wypr贸bujesz przepis koniecznie daj zna膰! :D Z ch臋ci膮 odwoedz臋 twojego bloga :)
Usu艅