Rozgrzewające curry z marchewką i falafelem!

Czy wiecie, że curry pochodzi od tamilskiego słowa oznaczającego "sos"? 
Albo, że przyprawa curry sprawdza się w przeciwdziałaniu chorobie Alzheimera lepiej niż jakiekolwiek dotychczas opracowane leki? 
A także reguluje procesy trawienne oraz obniża ryzyko cukrzycy i chorób serca? 
Ile korzystnych właściwości ukrywa w sobie ten niepozorny, żółty proszek?  
CAŁE MNÓSTWO I JESZCZE WIĘCEJ! 
Dodajmy jeszcze świeże warzywa, dodatkowe przyprawy, kremowe mleczko kokosowe i można mówić, że podano do stołu!😍 
 Z mojej strony ta niezwykła przyprawa zdecydowanie należy do TOP 10 i w kuchni nigdy nie może jej zabraknąć. Jednak curry ma trochę głębsze znaczenie i w innym miejscach na ziemi to nie tylko przyprawa....
Curry to indyjskie danie główne,które składa się przeważnie z warzyw, sera i mięsa zanurzonego z aromatycznym sosie z przyprawami. Można wyróżnić 3 rodzaje: zielone, żółte oraz czerwone curry (mój faworyt to zdecydowanie żółte💛). 
A teraz czas na drobne wyznanie...nigdy nie zrobiłam tego samego curry! Zawsze dodaję coś ekstra, zmieniam warzywa, eksperymentuje z przeprawami i dodatkami.  Jednak zawsze wychodzi pysznie! Jest to bardzo proste danie i nawet początkujący kulinarny pasjonat z pewnością sobie poradzi.
Temperatura trochę spadła (przynajmniej u mnie) więc ten przepis nada się idealnie
na obiad lub kolację! Rozgrzeje i nasyci na długo ;)




Składniki:


Sos:
 1 puszka mleczka kokosowego
1 i 1/2 szklanki wody
★1 łyżka oleju/oliwy
2 łyżki przyprawy curry
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka kurkumy
★1 łyżeczka startego imbiru
★1 łyżeczka chili
★szczypta słodkiej papryki
★1/2 łyżeczki kminku
2 ząbki czosnku
1 żółta papryka
1 mała cukinia
★świeże rzodkiewki do dekoracji

Falafele: 
1 szklanka ugotowanej ciecierzycy 
1/3 szklanki komosy ryżowej
4 łyżki ziaren słonecznika
1 łyżka mąki owsianej
1 łyżka ziaren sezamu
1/2 łyżeczki soli
szczypta kurkumy
1 łyżeczka pieprzu
★1 łyżka tahini lub masła orzechowego
★1 łyżka oleju sezamowego
★ulubione przyprawy

Wykonanie:
 1. Dokładnie myjemy nasze warzywa i kroimy w kosteczkę. 
2. W garnku rozgrzewamy łyżkę oleju/oliwy i dodajemy drobniutko posiekany czosnek oraz imbir. 
3. Pilnujemy aby czosnek z imbirem się nie przypalił, a po 3-4 minutkach dodajemy mleczko kokosowe oraz wodę. 
4. Wrzucamy nasze przyprawy i mieszamy drewnianą łyżką. Gdy mieszanka się zagotuje dorzucamy pokrojone warzywa i zmniejszamy gaz.
 5. Przykrywamy nasze curry i na małym ogniu gotujemy je przez 20 minut. 
6. W między czasie zabieramy się za falafele. 
7. W dużej misce umieszczamy ciecierzycę, ugotowaną komosę ryżową, mąkę, tahini, olej sezamowy oraz przyprawy i blendujemy wszystko na lekko grudkowatą masę.
8. Dodajemy ziarna słonecznika oraz sezamu i mieszamy. 
9. W zwilżonych rękach formujemy falafele i układamy na blaszce do pieczenie. 
10. Nastawiamy piekarnik na 190 stopni i wstawiamy nasze falafele. Całość pieczemy przez 25-30 minut.
 11. I to już wszystko. Curry przelewamy do miseczki, dekorujemy świeżymy rzodkiewkami i marchewką, dołączamy gotowe falafele i życzę SMACZNEGO!😋



  

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Batoniki dla czekoladoholika! 😋

Ciecierzycowy wegański sernik z płynnym karmelem!

Pierwszy przepis, czyli.....WEGAŃSKI BURGER!