Ciecierzycowy wegański sernik z płynnym karmelem!

Jeśli ktoś zapytałby mnie jakie jest moje ulubione ciasto, bez wahania odpowiedziałabym, ze to sernik (ale bez rodzynek, których nie cierpię!) Najlepiej na zimno, wilgotny, puszysty
i mięciutki w środku...aż ślinka cieknie, prawda?
👅 Jako miłośniczka serników nie chciałam z nich rezygnować, dlatego kombinowałam już z tofu, kaszą jaglaną, nerkowcami, białą fasolą, aż w końcu na mojej drodze stanęła ciecierzyca. I uwierzcie kochani był to strzał w dziesiątkę! Tak dobrze widzicie CIECIERZYCA! A jeśli powiem, że składniki są w 100%
 Wegańskie, naturalne oraz pełne wartości odżywczych? Brzmi niewiarygodnie? Spróbuj i sam się przekonaj! 








Spód: 
★140g mąki gryczanej 
★4 łyżki oleju ryżowego
★50g rozpuszczonego oleju kokosowego
★100g płatków owsianych 
★60g syropu klonowego/daktylowego 
★szczypta soli i cynamonu
★1/4 szklanki mleka roślinnego 

Masa sernikowa:
★800g ugotowanej ciecierzycy lub z puszki (przepłukanej i odsączonej) 
★150g ksylitolu/cukru kokosowego/trzcinowego 
★50g syropu klonowego 
★stała część z puszki mleczka kokosowego
★40g budyniu waniliowego
★50ml soku z cytryny
★starta skórka z pomarańczy i cytryny
★1 łyżeczka cukry z prawdziwą wanilią
★woda z 1 puszki po ciecierzycy (aquafaba)



Lejący sos karmelowy:
1/3 szklanki syropu daktylowego
★1/3 szklanki oleju kokosowego
★2 łyżki masła orzechowego(najlepiej z prażonych orzechów)/migdałowego
★szczypta soli, cukru z wanilią i cynamonu

Wykonanie: 
1. Składniki na spód naszego ciasta zagniatamy (najlepiej za pomocą ręki) do połączenia wszystkich składników.


2. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a boki delikatnie smarujemy olejem.


3. Wykładamy nasze ciasto i wyklejamy spód tortownicy.


4. Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni na 12-15min.


5. Do blendera wrzucamy: ugotowaną ciecierzycę, ksylitol, syrop, śmietankę kokosową, pomarańczową i cytrynową skórkę, sok z cytryny oraz cukier z wanilią.Wszystko blendujemy na bardzo gładką masę. Dodajemy budyń i znów blendujemy.




6. Ubijamy wodę po ciecierzycy, a potem delikatnie mieszamy z masą. 


7. Masę sernikową przelewamy na podpieczony spód i całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 1h i 15min, umieszczając w nim wraz z tortownicą naczynie z gorącą wodą. Gdy ciasto się upiecze pozostawiamy je w piekarniku do ostygnięcia na oko. 40 minut. 

8. W między czasie zabieramy się za magiczną polewę. W garnuszku rozpuszczamy olej kokosowy wraz z syropem daktylowym, masłem orzechowym oraz przeprawami. Cały czas mieszając podkręcamy gaz i czekamy aż na powierzchni karmelu pojawią się bąbelki.


9. Ostudzone ciasto chłodzimy w lodówce przez 3h, a następnie polewamy je płynnym karmelem i znów wstawiamy do lodówki aby wszystko dokładnie stężało. 


10. Zaparzamy sobie ulubioną kawę lub herbatę, kroimy ciasto i delektujemy się nim! 😋


Jeśli jesteś miłośnikiem serników, wilgotnych i świeżych ciast to ten przepis z pewnością przypadnie Ci do gustu. A skromnie mówiąc smak oceniam na 11/10. Jednak ostrzegam BARDZO ŁATWO SIĘ OD NIEGO UZALEŻNIĆ! Na jednym kawałku na pewno się nie skończy.
🍰







Komentarze

Popularne posty