Rozpływający się w ustach dyniowy tofurnik z cynamonowym karmelem! ✯
To ciasto zrobiło furorę w moim domu! Co było dla mnie ogromną radością, ponieważ to moje pierwsze podejście do sernika z tofu, czyli tofurnika.🍰
Miałam wiele obaw czy na pewno wszystko pójdzie po mojej myśli (bo jak wiemy kulinarne eksperymenty nie zawsze wychodzą), ale wyszedł i to jaki!
Miałam wiele obaw czy na pewno wszystko pójdzie po mojej myśli (bo jak wiemy kulinarne eksperymenty nie zawsze wychodzą), ale wyszedł i to jaki!
Owsiany spód:
★1 szklanka płatków owsianych
★1 szklanka daktyli
★1/2 szklanka orzechów włoskich
★1 łyżka oleju kokosowego
★szczypta soli i cynamonu
★1 szklanka płatków owsianych
★1 szklanka daktyli
★1/2 szklanka orzechów włoskich
★1 łyżka oleju kokosowego
★szczypta soli i cynamonu
Masa "sernikowa"
★400g naturalnego tofu
★1/2 szklanki puree z dyni
★3 łyżki masła migdałowego
★3/4 szklanki syropu z agawy
★szczypta soli i kurkumy
★1 łyżka soku z cytryny
★1/4 szklanki stałej części mleczka kokosowego
★1/2 łyżeczki cynamonu/przyprawy do piernika
★odrobina wanilii
★1 łyżka mąki kukurydzianej
Karmel cynamonowy:
★2 szklaki daktyli
★1 łyżka cynamonu
★3-4 łyżki masła orzechowego
★1 łyżka puree z dyni
★1 łyżka oleju kokosowego
Wykonanie:
Wykonanie:
1. Daktyle zalewamy ciepłą wodą na około 5 minut. Po tym czasie bledujemy je z płatkami owsianymi, orzechami, olejem kokosowym, solą oraz cynamonem na gładką masę.
2. Powstałą masę przekładamy na spód tortownicy, ugniatamy lekko zwilżonymi palcami i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 10 minut.
3. Gdy spód naszego ciasta znajduje się w piekarniku zabieramy się za warstwę sernikową. W dużej misce łączymy pokruszone tofu, puree, masło migdałowe, syrop z agawy, sok z cytryny, stałą część mleczka kokosowego i za pomocą ręcznego blendera blendujemy na idealnie gładką i kremową masę. Na koniec wsypujemy mąkę, kurkumę, sól, cynamon oraz wanilię i mieszamy.
4. Na upieczony spód przelewamy nasze ciasto i ponownie wstawiamy do piekarnika na około 40-45 minut.
5. W międzyczasie zalewamy wodą daktyle przeznaczone na karmel i odstawiamy na około 15 minut. Potem blendujemy je z pozostałymi składnikami.
6. Gdy nasz tofurnik będzie gotowy i lekko ostudzony dekorujemy go karmelem, pokruszonymi orzechami, czekoladą (lub czymkolwiek innym chcecie) i gotowe!
😍👅😍
4. Na upieczony spód przelewamy nasze ciasto i ponownie wstawiamy do piekarnika na około 40-45 minut.
5. W międzyczasie zalewamy wodą daktyle przeznaczone na karmel i odstawiamy na około 15 minut. Potem blendujemy je z pozostałymi składnikami.
6. Gdy nasz tofurnik będzie gotowy i lekko ostudzony dekorujemy go karmelem, pokruszonymi orzechami, czekoladą (lub czymkolwiek innym chcecie) i gotowe!
😍👅😍
Nie będę owijać w bawełnę, ale ten deser to po prostu mistrzostwo! Bardzo lubię jego lekki smak i słodycz karmelu na górze 😋 Gwarantuję, że zaspokoi nawet największego słodkoholika!
A jeśli chcecie delektować się nim też później, bez problemy możecie zamrozić parę kawałków i gdy najdzie was ochota po prostu wyjąć na parę godzin aż się odmrozi! ❤
Komentarze
Prześlij komentarz