Niebia艅skie dyniowe ciacha nadziewane....brownie! 馃崻

A gdyby tak po艂膮czy膰 moje dwa niesamowite przepisy
w jeden?! A dok艂adnie rzecz ujmuj膮c cudowne, dyniowe ciacha z nut膮 karmelu oraz rozp艂ywaj膮cy si臋 w ustach krem brownie. Zdecydowanie
 by艂 to genialny pomys艂, a smak jest po prostu NIEBIA艃SKI! I tak z niewinnej improwizacji wysz艂o co艣 czadowego, chyba jest to najlepszy spos贸b na odkrywanie nowych  kombinacji i tworzenie nowych przepis贸w! 馃構



Ale przechodz膮c do konkret贸w, oto lista sk艂adnik贸w:

Nadzienie brownie:

1 szklanka suszonych daktyli 
1/3 szklanki naturalnego kakao
1 艂y偶ka mas艂a orzechowego/tahini
2 艂y偶ki nasion chia

Ciacha dyniowe:
1 szklanka p艂atk贸w owsianych
1/2 szklanki m膮ki jaglanej/gryczanej 
3/4 szklanki puree z dynii
gar艣膰 ekspandowanego amarantusa (opcjonalnie) 
1/2 szklanki cukru kokosowego/trzcinowego
1/4 szklanki syropu klonowego
odrobina mleka lub wody
1 艂y偶eczka sody
1 艂y偶eczka cynamonu
szczypta soli
1/2 艂y偶eczki kurkumy

Wykonanie: 
1. Je艣li daktyle s膮 zbyt suche zalewamy je ciep艂膮 wod膮
i pozostawiamy na oko艂o 10 minut aby zmi臋k艂y.

2. W tym czasie w misce 艂膮czymy wszystkie sk艂adniki na ciastka i dok艂adnie mieszamy.

3. Gdy daktyle s膮 gotowe blendujemy je z kakao, mas艂em
i chia na g艂adk膮 mas臋.

4. Nast臋pnie formujemy kulk臋 z oko艂o 艂y偶ki nadzienia
i obtaczamy j膮 mas膮 na ciastka. Z tych proporcji powinno wyj艣膰 oko艂o 10 ciastek.

5. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy ciasteczka przez 12-14 minut.  

Podsumowuj膮c pysznie, zdrowo, prosto i wega艅sko! Korzysta艂am z jak najbardziej codziennych sk艂adnik贸w, kt贸re wi臋kszo艣膰 z nas u偶ywa na co dzie艅! 馃専 Czekam na wasze opinie! 馃槝




















Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Marchewkowe kulki pe艂ne mocy!

Dyniowo-kokosowe batoniki w czekoladzie! 馃崼馃崼馃崼