Vege pizza z....brokuła?! 🌿
"Boże, Dominika co tak śmierdzi?" - tak moja mama skomentowała moje ciasto na pizze.
Ale przyznam jej trochę racji, ponieważ zapach i wygląd nie zachwycał, jednak smak zdecydowanie uratował sytuację. ツ Dlatego byłam bardzo zaskoczona, kiedy po 15 minutach nic z niej nie zostało. A przepis był całkowitą improwizacją i z początku bałam się co z tego wyrośnie, ale skoro smakowało to może coś tam umiem 😂
Tylko żeby woda sodowa do głowy mi nie uderzył,ale spokojnie zdążyłam już przeprać bitwę z wegańskim omletem, który stał się jajecznicą :"((
Po krótkim wstępie zapraszam po listę składników ✿
Tylko żeby woda sodowa do głowy mi nie uderzył,ale spokojnie zdążyłam już przeprać bitwę z wegańskim omletem, który stał się jajecznicą :"((
Po krótkim wstępie zapraszam po listę składników ✿
Składniki:
Ciasto:
★1 główka brokuła
★1/2 szklanki mąki gryczanej
★1 główka brokuła
★1/2 szklanki mąki gryczanej
★1/4 szklanki oliwy
★2 łyżki mielonego siemienia lnianego
★5 łyżek gorącej wody
★1/2 łyżeczka soli i pieprzu
★1 łyżka płatków drożdżowych
★odrobina wody (do uzyskania odpowiedniej konsystencji)
★ulubione zioła (oregano, toskańskie, bazylia)
Dodatki:*
★plasterki tofu
Dodatki:*
★plasterki tofu
★kilka różyczek brokuła
★plasterki papryki żółtej i czerwonej
★wegański ser
★świeże kiełki
★sos(passata pomidorowa+zioła+odrobina oliwy)
*oczywiście można użyć innych dodatków to zależy od was na jaką pizzę macie ochotę! :D
Wykonanie:
1. Do miseczki wsypujemy 2 łyżki siemienia lnianego i zalewamy 5 łyżkami wrzątku.
2.W blenderze umieszczamy różyczki brokuła, mąkę gryczaną, oliwę, sól, pieprz, płatki drożdżowe, przyprawy oraz zgęstniałe siemię lniane.
3. Blendujemy składniki na gładką masę i ew. dodajemy odrobinę wody, jeżeli masa jest za gęsta.
4. Na wyłożonej papierem blaszce wykładamy ciasto i formujemy je na kształt pizzy.
5. Piekarnik nastawiamy na 190 stopni i pieczemy brokułowy spod około 15-20 minut. Po tym czasie smarujemy sosem pomidorowym i układamy tofu oraz pozostałe warzywa.
6. Zapiekamy przez kolejne 15 minut i na koniec dodajemy starty ser.
7. Gdy ser się rozpuści wyjmujemy naszą pizzę, kroimy na kawałki i zajadamy ze smakiem!
Komentarze
Prześlij komentarz