Dyniowo-kokosowe batoniki w czekoladzie! 🍫🍫🍫

Nadszedł ten czas, że mam choć trochę wolnego czasu
i w pełni mogę poświecić się temu co kocham najbardziej....czyli gotowaniu i jedzeniu, no i w międzyczasie spotkaniom z przyjaciółmi i treningom! 
Dlatego dziś z rana w mojej kuchni powstała przekąska  dla prawdziwych łasuchów!
 Dla wszystkich zainteresowanych przepis poniżej ↓





Nadzienie:
1 szklanka puree z dyni
1/2 szklanki orzechów nerkowca
2 łyżki oleju kokosowego
1/2 szklanki gładkiego masła orzechowego
2/3 szklanki mąki kokosowej
1/3 szklanki gęstej części mleczka kokosowego
4-5 łyżek syropu klonowego
1 łyżeczka przyprawy do piernika
szczypta soli
3-4 duże daktyle 
ew: pokruszone orzechy, nasiona itp.

Polewa czekoladowa:
3/4 szklanki oleju kokosowego
2 łyżki cukru kokosowego
1/2 szklanki kakao

Wykonanie: 

1. Orzechy nerkowca należy zalać letnią wodą na około 3-4h lub na całą noc, po tym czasie odsączamy i wrzucamy do blendera.

2. Dodajemy puree, masło orzechowe, olej kokosowy, mleczko kokosowe, daktyle, syrop klonowy i blendujemy na gładką masę.

3. Mieszamy mąkę kokosową, sól, przyprawy i łączymy
z kremem dyniowym.

4. Przekładamy masę do prostokątnej formy i wstawiamy na 2h do zamrażarki, aby masła stężała.

5. W międzyczasie w garnuszku roztapiamy olej kokosowy z cukrem, na koniec delikatnie mieszamy z kakao.

6. Gdy masa stężenie, kroimy ją na batony, każdego z nich zanurzamy z polewie i wstawiamy do zamrażarki. 







Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Batoniki dla czekoladoholika! 😋

Marchewkowe kulki pełne mocy!