Batoniki dla czekoladoholika! 😋

Jestem uzależniona...nie będę tego ukrywać i przyznaję się do winy już na samym początku.
To zaczęło się jakiś czas temu, nagle i niespodziewanie, raz spróbowałam i od razu się wciągnęłam. A teraz? A teraz nie wyobrażam sobie życia bez.............

CZEKOLADY! 🍫🍫🍫🍫
 Najlepiej gorzką z tą wyjątkową goryczką, twardą, łamiącą się z tym charakterystycznym odgłosem....(już ślinię się do ekranu pisząc ten post). 
A jaka jest wasza ulubiona? Też kochanie gorzką tak jak ja? Czy może wolicie mleczną,
 z nadzieniem albo białą? I z czym łączycie ją najchętniej?

Uważam, że wiem naprawdę dużo o czekoladzie, ponieważ kiedy w szkole zadali nam na informatyce utworzenie własnej strony internetowej o dowolnym temacie, ja wybrałam czekoladę (możecie się śmiać, ale jak już mówiłam jestem uzależniona 
😂). Postanowiłam bardzo przyłożyć się do tej pracy i zadbałam nie tylko o estetykę, ale również o ciekawe informacji. Zdecydowanie opłaciło mi się to, ponieważ moja praca została uznana za najlepszą w klasie! Dlatego chcę podzielić się z wami kilkoma pikantnymi ciekawostkami
o czekoladzie:
 

♛ Czy wiecie, że właściwości ziaren kakaowca odkryli Olmekowie ponad 3tyś. lat temu! W tamtym czasie uważano, że ziarna kakaowca zostały zesłane przez boga Quetzalcoatla (nadal nie potrafię tego wymówić) dlatego napój, który wytwarzano z kakao nazwany był napojem bogów i uważany za największy afrodyzjak.

Nie ma czegoś takiego jak ''biała czekolada", ponieważ aby nadać czemuś tytuł "czekolady" w składzie MUSI znajdować się miazga kakaowa, a to co widzimy się na pułkach sklepowych z napisem "biała czekolada" nie posiada jej w składzie.


♛ Zapach czekolady działa na nas relaksująco, ponieważ pozytywnie wpływa na nasz układ nerwowy i powoduje u nas poczucie szczęścia :) 

♛ A na koniec najszczęśliwszy człowiek na świecie....czy wiecie, ze pierwotny twórca ciasteczek z kawałkami czekolady (tzw. piegusków) sprzedał ten pomysł firnie Nestle za dożywotni zapas CZEKOLADY!?

Dobra koniec tego pisania, czas przejść do punktu kulminacyjnego czyli listy składników. 






Składniki: 

Czekoladowa warstwa: 
★ 1 szklanka mąki kokosowej
★ 1 szklanka wegańskiej odżywki białkowej lub mąki owsianej
 ★2 łyżki kakao
★1/2 szklanki masła orzechowego
★1/2 szklanki syropu klonowego/ z agawy*
★3/4 szklanki mleka roślinnego

Karmelowa warstwa: 
★2/3 szklanki masła orzechowego
★1 łyżeczka kakao
★1/2 szklanki oleju kokosowego
★3 duże daktyle
★1/3 szklanki syropu klonowego/ z agawy

Polewa: 
★tabliczka gorzkiej czekolady
★1 łyżka oleju kokosowego


*ważne jest, aby słodzidło było płynne 


Wykonanie:


1. W dużej misce mieszamy mąkę kokosową, odżywkę lub mąkę owsianą oraz kakao. Następnie dodajemy pozostałe mokre składniki, czyli masło orzechowe, syrop klonowy, mleko i ponownie mieszamy. Najlepiej wyrabiać ciasto lekko zwilżoną ręką.


2. Gotową masę przekładamy do wyłożonej papierem formy , równomiernie rozprowadzamy i wstawiamy do lodówki.


3. Zabieramy się za nasz karmel. W kąpieli wodnej roztapiamy olej kokosowy, masło orzechowe i syrop klonowy. 


4. Daktyle siekamy na bardzo drobne kawałeczki i wrzucamy do karmelu razem z łyżką kakao i mieszamy. 


5. Gdy warstwa karmelowa niebo ostygnie przelewamy na warstwę czekoladową i wstawiamy na kilka godzin do zamrażarki.


6. Gdy masa dokładnie stężeją kroimy ją na prostokątne batony.


7. Roztapiamy czekoladę z łyżką oleju kokosowego i obtaczamy w niej każdy baton. 


8. Wystarczy teraz tylko wstawić nasze batoniki na 2-3h do zamrażarki i gotowe! 


Z tego przepisu wyszło mi około 14 batonów, ale i tak znikają w ekspresowym tempie. Idealnie nadają się do porannej kawy, na drugie śniadanie lub jako przekąską!
 Są bardzo syte więc potrafią zaspokoić głód na długi czas. Mam nadzieję, że wypróbujecie ten przepis i dacie znać czy smakowało w komentarzu 💜
Życzę wam udanego dnia (lub wieczoru) i trzymajcie się cieplutko ☺️








r



Komentarze

  1. Wyglądają bosko i też tak pewnie smakują :) Jeśli tylko znajdą się w mojej kuchni tego typu składniki na pewno wypróbuję ;)
    Bardzo podoba mi się Twój blog, zaraz przeglądnę resztę przepisów.
    Sama dopiero startuję z blogiem: https://zycieweganki.blogspot.com/ , planuję już wkrótce wstawić pierwsze przepisy, jeśli będziesz mieć ochotę, wpadnij proszę :) Każde wejście się dla mnie liczy, pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo! jak tylko wypróbujesz przepis koniecznie daj znać! :D Z chęcią odwoedzę twojego bloga :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Dyniowo-kokosowe batoniki w czekoladzie! 🍫🍫🍫

Marchewkowe kulki pełne mocy!