Rozgrzewające curry z marchewką i falafelem!
Czy wiecie, że curry pochodzi od tamilskiego słowa oznaczającego "sos"?
Albo, że przyprawa curry sprawdza się w przeciwdziałaniu chorobie Alzheimera lepiej niż jakiekolwiek dotychczas opracowane leki?
A także reguluje procesy trawienne oraz obniża ryzyko cukrzycy i chorób serca?
Ile korzystnych właściwości ukrywa w sobie ten niepozorny, żółty proszek?
CAŁE MNÓSTWO I JESZCZE WIĘCEJ!
Albo, że przyprawa curry sprawdza się w przeciwdziałaniu chorobie Alzheimera lepiej niż jakiekolwiek dotychczas opracowane leki?
A także reguluje procesy trawienne oraz obniża ryzyko cukrzycy i chorób serca?
Ile korzystnych właściwości ukrywa w sobie ten niepozorny, żółty proszek?
CAŁE MNÓSTWO I JESZCZE WIĘCEJ!
Dodajmy jeszcze świeże warzywa, dodatkowe przyprawy, kremowe mleczko kokosowe i można mówić, że podano do stołu!😍
Z mojej strony ta niezwykła przyprawa zdecydowanie należy do TOP 10 i w kuchni nigdy nie może jej zabraknąć. Jednak curry ma trochę głębsze znaczenie i w innym miejscach na ziemi to nie tylko przyprawa....
A teraz czas na drobne wyznanie...nigdy nie zrobiłam tego samego curry! Zawsze dodaję coś ekstra, zmieniam warzywa, eksperymentuje z przeprawami i dodatkami. Jednak zawsze wychodzi pysznie! Jest to bardzo proste danie i nawet początkujący kulinarny pasjonat z pewnością sobie poradzi.
Temperatura trochę spadła (przynajmniej u mnie) więc ten przepis nada się idealnie
na obiad lub kolację! Rozgrzeje i nasyci na długo ;)
Składniki:
Sos:
★1 puszka mleczka kokosowego
★1 i 1/2 szklanki wody
★1 łyżka oleju/oliwy
★2 łyżki przyprawy curry
★1 łyżeczka soli
★1 łyżeczka kurkumy
★1 łyżeczka startego imbiru
★1 łyżeczka chili
★szczypta słodkiej papryki
★1/2 łyżeczki kminku
★2 ząbki czosnku
★1 żółta papryka
★1 mała cukinia
★świeże rzodkiewki do dekoracji
Falafele:
★1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
★1/3 szklanki komosy ryżowej
★4 łyżki ziaren słonecznika
★1 łyżka mąki owsianej
★1 łyżka ziaren sezamu
★1/2 łyżeczki soli
★szczypta kurkumy
★1 łyżeczka pieprzu
★1 łyżka tahini lub masła orzechowego
★1 łyżka oleju sezamowego
★ulubione przyprawy
Wykonanie:
1. Dokładnie myjemy nasze warzywa i kroimy w kosteczkę.
2. W garnku rozgrzewamy łyżkę oleju/oliwy i dodajemy drobniutko posiekany czosnek oraz imbir.
3. Pilnujemy aby czosnek z imbirem się nie przypalił, a po 3-4 minutkach dodajemy mleczko kokosowe oraz wodę.
4. Wrzucamy nasze przyprawy i mieszamy drewnianą łyżką. Gdy mieszanka się zagotuje dorzucamy pokrojone warzywa i zmniejszamy gaz.
5. Przykrywamy nasze curry i na małym ogniu gotujemy je przez 20 minut.
6. W między czasie zabieramy się za falafele.
7. W dużej misce umieszczamy ciecierzycę, ugotowaną komosę ryżową, mąkę, tahini, olej sezamowy oraz przyprawy i blendujemy wszystko na lekko grudkowatą masę.
8. Dodajemy ziarna słonecznika oraz sezamu i mieszamy.
9. W zwilżonych rękach formujemy falafele i układamy na blaszce do pieczenie.
10. Nastawiamy piekarnik na 190 stopni i wstawiamy nasze falafele. Całość pieczemy przez 25-30 minut.
11. I to już wszystko. Curry przelewamy do miseczki, dekorujemy świeżymy rzodkiewkami i marchewką, dołączamy gotowe falafele i życzę SMACZNEGO!😋
Komentarze
Prześlij komentarz