Torcik z ob艂臋dnym musem orzechowym! 馃巶

JAK SZALE膯 TO NA CA艁EGO!
Ju偶 od d艂u偶szego czasu chodzi艂o mi jakiej ciasto z mas艂em orzechowym w roli g艂贸wnej i w ko艅cu pu艣ci艂am wodze fantazji. Mas艂o orzechowe to kolejne moje uzale偶nienie, a doskona艂ym tego dowodem jest moja "ma艂a" kolekcja na dnie szafy. A podsumowuj膮c przez te wakacje uzbiera艂am prawie 6kg ro偶nego rodzaju mase艂ek orzechowych! 
馃檲
Tak, mo偶na uzna膰 to za definicj臋 raju!
Ale wracaj膮c do bohatera...kawa艂kowi tego ciasta nie da si臋 oprze膰! Nawet najbardziej oporni w ko艅cu ulegaj膮 i rokoszuj膮 si臋 delikatnym, idealnie kremowym i rozp艂ywaj膮cym si臋 w ustach musem orzechowym! Mam nadziej臋, 偶e cho膰 troch臋 narobi艂am Wam ochoty, wi臋c zapraszam po przepis 
 







Sk艂adniki:

Sp贸d: 

★1 szklanka daktyli
★1 szklanka mieszanki nasion i orzech贸w 
★1/2 szklanki p艂atk贸w owsianych
★2 艂y偶ki oleju kokosowego
★oko艂o 30ml mleka ro艣linnego 

Mus orzechowy:
★250g kremowego mas艂a orzechowego
★2 puszki dobrze sch艂odzonego mleczka kokosowego (tylko sta艂a cz臋艣膰)
★60ml p艂ynnego s艂odzid艂a (u mnie syrop klonowy)

Polewa:
★85g gorzkiej czekolady
★1-2 艂y偶ki oleju 
kokosowego
★30g pokruszonych orzech贸w

Wykonanie: 
1. Daktyle zalewamy gor膮c膮 wod膮 i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie blendujemy  z pozosta艂ymi sk艂adnikami na sp贸d i wyk艂adanym do wy艂o偶onej papierem formy. 

2. Do du偶ej miski wk艂adamy sta艂膮 cz臋艣膰 mleczka kokosowego, mas艂o orzechowe oraz s艂odzid艂o i ca艂o艣膰 miksujemy na ma艂ych obrotach. 

3. Gdy masa jest jednolita przelewamy j膮 na sp贸d i wstawiamy ca艂o艣膰 do zamra偶arki.

4. W k膮pieli wodnej roztapiamy czekolad臋 z olejem kokosowym. 

5. S
ch艂odzone ciasto polewamy czekolad膮, posypujemy orzechami  i wstawiamy do lod贸wki lub zamra偶arki na kilka godzin. 

6. I to wszystko, wystarczy ukroi膰 kawa艂ek i zachwyca膰 si臋 smakiem. 



Wskaz贸wki: 
• Aby sta艂a cz臋艣膰 mleczka kokosowego ubi艂a si臋 jeszcze lepiej polecam zrobi膰 to w zimnej (sch艂odzonej w zamra偶arce), metalowej misce. 


• Gotowe ciasto najlepiej trzyma膰 w zamra偶arce i wyj膮膰 15 minut przed zjedzeniem lub na najni偶szej p贸艂ce w lod贸wce, dzi臋ki temu zatrzyma ca艂y sw贸j smak i b臋dzie mo偶na cieszy膰 si臋 nim jak najd艂u偶ej. 

• Je艣li nie jeste艣cie fanami polewy czekoladowej mo偶na zast膮pi膰 j膮 karmelow膮. Przepis na tak膮 polew臋 znajdziecie  TU.

PS. Je艣li wypr贸bujecie ten przepis koniecznie dajcie zna膰 i dodaj膮c zdj臋cie b臋dzie mi mi艂o, kiedy mnie oznaczycie :D M贸j ig Vegenika

















Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Marchewkowe kulki pe艂ne mocy!

Dyniowo-kokosowe batoniki w czekoladzie! 馃崼馃崼馃崼

Niebia艅skie dyniowe ciacha nadziewane....brownie! 馃崻