Torcik z obłędnym musem orzechowym! 🎂
JAK SZALEĆ TO NA CAŁEGO!
Już od dłuższego czasu chodziło mi jakiej ciasto z masłem orzechowym w roli głównej i w końcu puściłam wodze fantazji. Masło orzechowe to kolejne moje uzależnienie, a doskonałym tego dowodem jest moja "mała" kolekcja na dnie szafy. A podsumowując przez te wakacje uzbierałam prawie 6kg rożnego rodzaju masełek orzechowych! 🙈
Tak, można uznać to za definicję raju!
Ale wracając do bohatera...kawałkowi tego ciasta nie da się oprzeć! Nawet najbardziej oporni w końcu ulegają i rokoszują się delikatnym, idealnie kremowym i rozpływającym się w ustach musem orzechowym! Mam nadzieję, że choć trochę narobiłam Wam ochoty, więc zapraszam po przepis ↓
Już od dłuższego czasu chodziło mi jakiej ciasto z masłem orzechowym w roli głównej i w końcu puściłam wodze fantazji. Masło orzechowe to kolejne moje uzależnienie, a doskonałym tego dowodem jest moja "mała" kolekcja na dnie szafy. A podsumowując przez te wakacje uzbierałam prawie 6kg rożnego rodzaju masełek orzechowych! 🙈
Tak, można uznać to za definicję raju!
Ale wracając do bohatera...kawałkowi tego ciasta nie da się oprzeć! Nawet najbardziej oporni w końcu ulegają i rokoszują się delikatnym, idealnie kremowym i rozpływającym się w ustach musem orzechowym! Mam nadzieję, że choć trochę narobiłam Wam ochoty, więc zapraszam po przepis ↓
Składniki:
Spód:
★1 szklanka daktyli
Spód:
★1 szklanka daktyli
★1 szklanka mieszanki nasion i orzechów
★1/2 szklanki płatków owsianych
★2 łyżki oleju kokosowego
★około 30ml mleka roślinnego
Mus orzechowy:
★250g kremowego masła orzechowego
★2 puszki dobrze schłodzonego mleczka kokosowego (tylko stała część)
★60ml płynnego słodzidła (u mnie syrop klonowy)
Polewa:
★85g gorzkiej czekolady
★1-2 łyżki oleju kokosowego
★1-2 łyżki oleju kokosowego
★30g pokruszonych orzechów
Wykonanie:
Wykonanie:
1. Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie blendujemy z pozostałymi składnikami na spód i wykładanym do wyłożonej papierem formy.
2. Do dużej miski wkładamy stałą część mleczka kokosowego, masło orzechowe oraz słodzidło i całość miksujemy na małych obrotach.
3. Gdy masa jest jednolita przelewamy ją na spód i wstawiamy całość do zamrażarki.
4. W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę z olejem kokosowym.
5. Schłodzone ciasto polewamy czekoladą, posypujemy orzechami i wstawiamy do lodówki lub zamrażarki na kilka godzin.
6. I to wszystko, wystarczy ukroić kawałek i zachwycać się smakiem.
Wskazówki:
• Aby stała część mleczka kokosowego ubiła się jeszcze lepiej polecam zrobić to w zimnej (schłodzonej w zamrażarce), metalowej misce.
• Gotowe ciasto najlepiej trzymać w zamrażarce i wyjąć 15 minut przed zjedzeniem lub na najniższej półce w lodówce, dzięki temu zatrzyma cały swój smak i będzie można cieszyć się nim jak najdłużej.
• Jeśli nie jesteście fanami polewy czekoladowej można zastąpić ją karmelową. Przepis na taką polewę znajdziecie TU.
PS. Jeśli wypróbujecie ten przepis koniecznie dajcie znać i dodając zdjęcie będzie mi miło, kiedy mnie oznaczycie :D Mój ig Vegenika
Komentarze
Prześlij komentarz