Niebiańskie dyniowe ciacha nadziewane....brownie! 🍪

A gdyby tak połączyć moje dwa niesamowite przepisy
w jeden?! A dokładnie rzecz ujmując cudowne, dyniowe ciacha z nutą karmelu oraz rozpływający się w ustach krem brownie. Zdecydowanie
 był to genialny pomysł, a smak jest po prostu NIEBIAŃSKI! I tak z niewinnej improwizacji wyszło coś czadowego, chyba jest to najlepszy sposób na odkrywanie nowych  kombinacji i tworzenie nowych przepisów! 😋



Ale przechodząc do konkretów, oto lista składników:

Nadzienie brownie:

1 szklanka suszonych daktyli 
1/3 szklanki naturalnego kakao
1 łyżka masła orzechowego/tahini
2 łyżki nasion chia

Ciacha dyniowe:
1 szklanka płatków owsianych
1/2 szklanki mąki jaglanej/gryczanej 
3/4 szklanki puree z dynii
garść ekspandowanego amarantusa (opcjonalnie) 
1/2 szklanki cukru kokosowego/trzcinowego
1/4 szklanki syropu klonowego
odrobina mleka lub wody
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
1/2 łyżeczki kurkumy

Wykonanie: 
1. Jeśli daktyle są zbyt suche zalewamy je ciepłą wodą
i pozostawiamy na około 10 minut aby zmiękły.

2. W tym czasie w misce łączymy wszystkie składniki na ciastka i dokładnie mieszamy.

3. Gdy daktyle są gotowe blendujemy je z kakao, masłem
i chia na gładką masę.

4. Następnie formujemy kulkę z około łyżki nadzienia
i obtaczamy ją masą na ciastka. Z tych proporcji powinno wyjść około 10 ciastek.

5. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy ciasteczka przez 12-14 minut.  

Podsumowując pysznie, zdrowo, prosto i wegańsko! Korzystałam z jak najbardziej codziennych składników, które większość z nas używa na co dzień! 🌟 Czekam na wasze opinie! 😘




















Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Dyniowo-kokosowe batoniki w czekoladzie! 🍫🍫🍫

Batoniki dla czekoladoholika! 😋

Marchewkowe kulki pełne mocy!