Niebiańskie dyniowe ciacha nadziewane....brownie! 🍪
A gdyby tak połączyć moje dwa niesamowite przepisy
w jeden?! A dokładnie rzecz ujmując cudowne, dyniowe ciacha z nutą karmelu oraz rozpływający się w ustach krem brownie. Zdecydowanie był to genialny pomysł, a smak jest po prostu NIEBIAŃSKI! I tak z niewinnej improwizacji wyszło coś czadowego, chyba jest to najlepszy sposób na odkrywanie nowych kombinacji i tworzenie nowych przepisów! 😋
w jeden?! A dokładnie rzecz ujmując cudowne, dyniowe ciacha z nutą karmelu oraz rozpływający się w ustach krem brownie. Zdecydowanie był to genialny pomysł, a smak jest po prostu NIEBIAŃSKI! I tak z niewinnej improwizacji wyszło coś czadowego, chyba jest to najlepszy sposób na odkrywanie nowych kombinacji i tworzenie nowych przepisów! 😋
Ale przechodząc do konkretów, oto lista składników:
Nadzienie brownie:
★1 szklanka suszonych daktyli
★1/3 szklanki naturalnego kakao
★1 łyżka masła orzechowego/tahini
★2 łyżki nasion chia
Ciacha dyniowe:
★1 szklanka płatków owsianych
★1/2 szklanki mąki jaglanej/gryczanej
★3/4 szklanki puree z dynii
★garść ekspandowanego amarantusa (opcjonalnie)
★1/2 szklanki cukru kokosowego/trzcinowego
★1/4 szklanki syropu klonowego
★odrobina mleka lub wody
★1 łyżeczka sody
★1 łyżeczka cynamonu
★szczypta soli
★1/2 łyżeczki kurkumy
Wykonanie:
1. Jeśli daktyle są zbyt suche zalewamy je ciepłą wodą
i pozostawiamy na około 10 minut aby zmiękły.
2. W tym czasie w misce łączymy wszystkie składniki na ciastka i dokładnie mieszamy.
3. Gdy daktyle są gotowe blendujemy je z kakao, masłem
i chia na gładką masę.
4. Następnie formujemy kulkę z około łyżki nadzienia
i obtaczamy ją masą na ciastka. Z tych proporcji powinno wyjść około 10 ciastek.
5. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy ciasteczka przez 12-14 minut.
Podsumowując pysznie, zdrowo, prosto i wegańsko! Korzystałam z jak najbardziej codziennych składników, które większość z nas używa na co dzień! 🌟 Czekam na wasze opinie! 😘
Komentarze
Prześlij komentarz